Kamienny blat – modny element wystroju

2016-05-23
Kamienny blat – modny element wystroju

Kamień to solidny i trwały materiał, idealny na kuchenny blat. Może również służyć przez lata jako element wykończeniowy posadzki, okładzina na ścianę, fragment kabiny prysznicowej czy stołu na taras. Kamień pasuje do każdego wnętrza, zarówno tego tradycyjnego, jak i bardzo nowoczesnego.

Zalety kamiennych blatów

Nowoczesne kuchnie to miejsca, gdzie kamienne blaty pasują idealnie. Oto plusy ich posiadania:

  • wyjątkowa trwałość i odporność na ścieranie, zarysowania (krojenie nożem), wilgoć,
  • to materiał niepalny i nienagrzewający się, może więc znajdować się przy kuchenkach gazowych i można stawiać na blacie gorące naczynia,
  • polerowana lub szlifowana powierzchnia sprzyja utrzymaniu czystości,
  • materiał jest naturalny, ma bogatą kolorystykę i ponadczasowy wygląd,
  • powstałe z czasem drobne uszkodzenia kamienia można usunąć polerując go kamieniem szlifierskim,
  • granit nie wchłania tłuszczu i jest odporny na środki chemiczne.

 

Minusy posiadania kamiennego blatu kuchennego

Kamienny blat nie jest tani: metr kwadratowy może kosztować nawet kilka tysięcy złotych. Jest on bardzo ciężki, a przycinanie i montaż są czasochłonne i wymagają specjalistycznych narzędzi. Kamień jest bardzo chłodnym materiałem - dobrze ocieplić kuchnię drewnianymi dodatkami. Z części rodzajów (np. marmuru) ciężko jest usunąć plamy, wymaga więc impregnacji natychmiast po montażu. Gdy przydarzy się poważniejsze uszkodzenie, trzeba zdjąć blat i zawieźć do zakładu kamieniarskiego.

 

Czyszczenie i pielęgnacja kamiennych blatów

Kamień można bezpiecznie czyścić wodą. Plamy z tłuszczu usunie łagodny detergent, który nie uszkodzi powierzchni kamienia. Nie może więc być przeznaczony do rdzy ani czyszczenia kamienia powstałego z wody. Chemiczne impregnaty zabezpieczają wyroby kamieniarskie przed ciężkimi do usunięcia zabrudzeniami i umożliwiają łatwiejsze pozbycie się ich. Jednak ich użycie w kuchni powinno być ograniczone ze względu na kontakt żywności z kuchennymi blatami kamiennymi.