Blaty robocze do kuchni

2018-10-31
Blaty robocze do kuchni

Blat roboczy w ogromnym stopniu oddziałuje na wygodę codziennego przyrządzania posiłków w każdej kuchni. Od tego, jaki blat wybierzemy, zależy również ilość czasu, jaki będziemy musieli przeznaczyć na jego regularne czyszczenie oraz utrzymanie go w higienicznej czystości.

Oczywiście ten element mebli kuchennych powinien jak najbardziej pasować do pozostałego wyposażenia kuchni. Jednak przy dokonywaniu wyboru w żadnym wypadku nie powinniśmy kierować się wyłącznie względami estetycznymi. Aby ułatwić wszystkim osobom aranżującym swoje idealne kuchnie zakup blatu skrojonego na miarę ich potrzeb, zgromadziliśmy poniżej najważniejsze wady i zalety najczęściej wybieranych rodzajów blatów roboczych do kuchni. Jeśli szukasz blatu do kuchni, koniecznie sprawdź tę stronę: https://www.bricoman.pl/drzwi-okna-stolarka/plyty-polki-blaty-okleiny/blaty-i-obrzeza

 

 

Blaty laminowane - rozsądny kompromis?

To chyba najbardziej popularny rodzaj blatów na polskim rynku. Są one wykonane z płyty wiórowej o podwyższonej grubości, zaś na ich wierzchniej warstwie znajduje się laminat. To właśnie dzięki niemu blaty kuchenne laminowane cechują się ponadprzeciętną odpornością na wysokie temperatury. Co równie istotne, nie są one łatwo podatne na zarysowania. A wszystkie te zalety idą w parze ze zdecydowanie najniższą ceną oraz ogromną różnorodnością, jeśli chodzi o kolory oraz wzornictwo. Wiele blatów z płyty wiórowej na pierwszy rzut oka potrafi doskonale imitować duże droższe, wręcz luksusowe materiały, takie jak kamień lub naturalne drewno. Niestety, blaty laminowane są słabo odporne na uszkodzenia mechaniczne, a ponadto mają skłonność do odkształcania się.

 

Drewniany blat nie dla każdego

Na blaty kuchenne wykonane z naturalnego drewna decydują się przede wszystkim osoby, którym zależy na uzyskaniu atmosfery ciepła i przytulności w kuchni. Podstawowym atutem takiego rozwiązania jest fakt, że odpowiednio konserwowany blat drewniany będzie służył nam perfekcyjnie przez wiele lat, szczególnie jeżeli wybierzemy ekstremalnie wytrzymałe drewno egzotyczne. Musimy jednak liczyć się z tym, że ten rodzaj wykończenia mebli kuchennych jest bardzo wrażliwy na wszelkiego rodzaju rozlane płyny, a także źle znosi kontakt z gorącymi naczyniami. Bez systematycznej impregnacji specjalistycznymi środkami szybko straci on swój piękny wygląd.

 

Blat z kamienia dla najbardziej wymagających

Blaty kamienne dzielimy na granitowe i marmurowe. Oba charakteryzują się doskonałą odpornością na wysokie temperatury, powstawanie zarysowań - dozwolone jest krojenie bezpośrednio na blacie - oraz zachlapania. Blat granitowy lub marmurowy prezentuje się ponadto naprawdę ekskluzywnie. Niestety jego rozliczne zalety pociągają za sobą dość wygórowane ceny.

 

M A T E R I A Ł Z E W N Ę T R Z N Y