Kuchenka gazowa czy elektryczna – która bezpieczniejsza?

2019-05-10
Kuchenka gazowa czy elektryczna – która bezpieczniejsza?

Pomimo niezaprzeczalnych zalet kuchenek elektrycznych, wielu konsumentów wciąż chętnie wybiera kuchenki gazowe. Są one przede wszystkim tanie i sprawdzone – lubią je zwłaszcza tradycjonaliści. Jako ich główną wadę wymienia się niższy poziom bezpieczeństwa.

Ostrożnie z gazem

Kuchenka gazowa może wyrządzić więcej szkód niż elektryczna. Największe ryzyko powstaje podczas zdmuchnięcia płomienia, gdy gaz wydobywa się z palnika. Tradycyjne kuchenki nie mają ponadto systemu, który pozwala na automatyczne wyłączenie palnika po dłuższym czasie lub w przypadku zdjęcia z niego naczynia. Dlatego podczas korzystania z kuchenki gazowej trzeba naprawdę uważać, a po gotowaniu sprawdzić czy wszystkie kurki są zakręcone. To jednak nie wszystko. Kuchenka z gazem powinna być ulokowana w odpowiedniej odległości od okna, tak aby podmuch wiatru nie mógł zgasić płomienia. Niezbędna jest też specjalna wentylacja pomieszczenia oraz zainstalowanie okapu.

Nowsze kuchenki gazowe nie poddają się tak łatwo pomysłom bawiących się w kuchni dzieci. Z reguły, aby włączyć w nich palnik, pokrętło należy najpierw docisnąć, a dopiero potem przekręcić. Niebezpieczniejsze są stare urządzenia, w których takie rozwiązanie nie zostało pomyślane.

 

Płyta elektryczna – bezpieczeństwo w cenie?

Tu wszystko zależy od rodzaju płyty w kuchence. Płyty żeliwne nie posiadają specjalnych zabezpieczeń przed dziećmi, a płyta ceramiczna również nagrzewa się i dość wolno stygnie, dlatego występuje ryzyko poparzenia. Pod kątem zabezpieczeń przed najmłodszymi najlepiej wypada najdroższa opcja, czyli płyta indukcyjna – podczas użytkowania nie nagrzewa się i wyłącza automatycznie po zdjęciu garnka z palnika. Kuchenki indukcyjnej nie poleca się jednak osobom z rozrusznikiem serca, pompą insulinową czy aparatem słuchowym. Pole magnetyczne wytwarzane przez płytę w tej technologii może zaburzać działanie tych urządzeń. W takich przypadkach bezpieczniejsza jest płyta ceramiczna lub żeliwna.