Dezynsekcja - zadbaj o zdrowe mieszkanie wolne od insektów

2016-03-12
Dezynsekcja - zadbaj o zdrowe mieszkanie wolne od insektów

Owady latające, biegające, ich jaja oraz larwy, będące szkodnikami żywności mogą pojawić się w magazynie, sklepie, restauracji, placówce publicznej jak również w domu prywatnym. Mowa tu o muchach, komarach, karaluchach, molach spożywczych, rybikach, pchłach, wszach i pluskwach.

Owady mogą roznosić wiele chorób groźnych dla zdrowia człowieka, dlatego dezynsekcja jest niezbędna. W przemyśle spożywczym konieczność przeprowadzania dezynsekcji określa Rozporządzenie WE Nr 852 z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie higieny środków spożywczych, wydane przez Ministerstwo Zdrowia. Niektóre z metod zwalczania insektów mogą być szkodliwe dla ludzi i zwierząt, z tego względu najbezpieczniej jest skorzystać z usług firm specjalizujących się w zwalczaniu szkodników z branży DDD (skrót pochodzi od następujących nazw: dezynfekcja, dezynsekcja, deratyzacja).

Rozróżniamy następujące metody dezynsekcji:

Opryskiwanie (inaczej metoda klasyczna, kropelkowa, kontaktowo-żołądkowa).
Specjaliści nanoszą przy pomocy nisko i wysokociśnieniowych opryskiwaczy specjalną substancję na powierzchnie, gdzie występują szkodniki. Specyfik zostaje przez nie spożyty, dzięki czemu następuje działanie owadobójcze. Niekiedy wystarczający jest jedynie kontakt owada z opryskanym miejscem. Metoda ta jest niezwykle skuteczna i cechuje się szybkością osiąganych rezultatów. Preparaty do tego rodzaju często są bezzapachowe i nie pozostawiają śladów, zatem są bezpieczne dla ludzi i zwierząt domowych. Efekty są widoczne w ciągu 2-3 godzin od zabiegu a preparaty opryskowe ochronią pomieszczenia w czasie 2 – 4 tygodni. Metoda stosowana jest w celu pozbycia się większości owadów: pcheł, pluskiew, prusaków, karaluchów, moli, rybików, much, komarów i innych. Przed jej zastosowaniem, w zależności od zwalczanego szkodnika, należy poczynić odpowiednie przygotowania, np. schować żywność, ubrania i zabawki, zamknąć okna.

Opylanie
Ta metoda polega na stosowaniu środków owadobójczych na powierzchnie dezynsekowane w postaci suchego proszku. Specjaliści rozprowadzają środek za pomocą różnego rodzaju opylaczy i pompek. Szkodniki, mając styczność z opyloną powierzchnią, przenoszą na swoim ciele proszek do miejsc występowania owadów, powodując w ten sposób ich zgon. Opylanie pomocne jest w likwidacji mrówek, pcheł, gniazd os i szerszeni jak również wszawicy odzieżowej, pluskiew i świerzbowca. Ta metoda stosowana jest w miejscach, gdzie nie można zrobić oprysków, np. gniazdka, urządzenia elektryczne, gdzie kontakt z cieczą jest niedozwolony.

Metoda żelowa
Jest niezwykle skuteczna w zwalczaniu prusaków i karaluchów, doskonale działa również na mrówki. Jest dyskretna i bezpieczna, nie wymaga wcześniejszych przygotowań do jej zastosowania. Preparaty żelowe chronią pomieszczenia nawet do 12 miesięcy, stosowane są często w szpitalach, hotelach, żłobkach i przedszkolach oraz gastronomii. Żel aplikowany jest w miejscach kryjówek i tam, którędy wędrują owady (pod i za szafkami, w kratkach wentylacyjnych, listwach przypodłogowych, rurach, różnego rodzaju szczelinach).

Fumigacja (metoda gazowa)
Metoda ta polega na stosowaniu przez specjalistów środków chemicznych, które tworzą lotne związki. Preparaty gazowe są niebezpieczne, dlatego do ich stosowania wymagane są specjalistyczne uprawnienia. Metodę gazową wykorzystuje się najczęściej na ogromną skalę w dezynsekcji maszyn, budynków i budowli, produktów, które zostały dostarczone w kontenerach a także w silosach zbożowych.

Metoda fizyczna
Podstawowa metoda fizyczna do walki ze szkodnikami to wytrzepywanie, wytrząsanie i wyłapywanie owadów. Do bardziej zaawansowanych metod fizycznych zaliczyć można steamerowanie - polega na wytwarzaniu pary wodnej pod dużym ciśnieniem. Ten sposób pomocny jest w zwalczaniu roztoczy kurzu domowego i alergenów, likwidacji owadów oraz ich jaj. Inny rodzaj fizycznej walki ze szkodnikami to stosowanie specjalistycznych pieców grzewczych. Ogrzewają one równomiernie pomieszczenie przez ustalony czas w temperaturze, w której giną wszystkie jaja, larwy i owady.